ARCHIEF SPARTA GYMNASTIEK

seizoen 2009-2010

Inhoudsopgave

  1. Verslagen keurploeg

Verslagen keurploeg
Marit Klok, 6 juni 2010; Sparta draait goed mee op kampioenschap half Nederland 4e divisie

Vorige week in Amersfoort voor het districtkampioenschap 5e divisie, deze week in Beverwijk voor het districtkampioenschap 4e divisie. Sparta heeft twee turnsters in deze iets hogere klasse en beide wisten zich te plaatsen voor deze kwalificatie. Hoger dan deze wedstrijd kun je in de 4e en 5e divisie niet bereiken. Prachtig dus dat je hieraan kunt deelnemen. Nog mooier om ook nog mee te kunnen doen in de concurrentiestrijd. Dit deed Joyce van der Kroon. Zij gooide hoge ogen, drie toetellen gingen goed en ze draaide mee in de top 3. Maar bij het laatste toestel werd de druk te groot. Een val van de balk kost 1.00 aftrek. Toch eindigde Joyce op een keurige 9e plaats met een eindscore van 50,00! Haar sprongcijfer mocht er zijn, slechts 2 turnsters wisten beter te springen dan Joyce.

Dit was ook het geval bij Lisa Munster. Ook haar sprongcijfer van 11.60 werd slechts door twee turnsters ingehaald. Lisa liet in haar vloeroefening deze wedstrijd een nieuw onderdeel zien. Arabier salto. Een nieuw element laat je pas op de wedstrijd zien wanneer het perfect beheerst wordt. De uitvoering mag alleen maar punten opleveren en niet iets kosten. Lisa haar arabier salto werd hoog uitgevoerd, technisch geheel correct. Lisa eindigde op een 25e plaats, een prima prestatie. De concurrentie is groot in de jeugd categorie. Plaatsing voor deze wedstrijd is al een heel ding.

Zondag reisde de trainster en schrijfster van dit stuk nog eens af naar Amsterdam. Twee pupillen die tot vorig seizoen onder de vlag van Sparta hun wedstrijden turnden, mochten strijden om de hoogste plaatsen voor de finale competitie. Ook hiervoor was plaatsing al een hele prestatie. Vorig jaar liet ik Daphne Koolen en Roos van Vilsteren gaan. Hun basis was gelegd in onze gymzaal achter de Snip, nu werd het tijd voor het echte werk. Zij vertrokken naar Kracht en Vriendschap in Opmeer om hun geluk te beproeven in de 3e divisie. Nu, een jaar later, werd ik uitgenodigd om de wedstrijd bij te wonen. En natuurlijk geef ik daar gehoor aan. Vol trots zat ik op de tribune. Veel nieuwe elementen sprongen in het oog. Beide turnsters lieten mooie oefeningen zien zonder grote fouten en vol elegantie. Prachtig! Wat ben ik trots dat de liefde voor de sport en de oorsprong van deze mooie prestaties bij Sparta is begonnen. 

Marit Klok, 28 mei 2010; Sparta bij de beste 10 van half Nederland.

Met een thermoskan koffie mee in de auto vertrok Sparta zaterdag ochtend vroeg op weg naar Amersfoort voor het districtkampioenschap 5e divisie. Nika Koorn, Arlette Schenk en Lianne Bouma streden hier om de hoogst geklasseerde plaatsen over een gebied wat half Nederland bestrijkt. Maar laten we voorop stellen dat het al een hele prestatie is om je geplaatst te hebben voor deze kampioenswedstrijd. Hoger dan deze wedstrijd kun je in de 5e divisie niet komen. Deze drie meiden behoorden dus al bij de 36 beste turnsters in hun categorie. Bijna iedereen was even goed, toch waren er kleine verschillen. Maar dat betekende ook dat slechts een kleine fout funest bleek voor een podiumprijs. Dit gebeurde bij Nika Koorn. Formidabel turnde zij haar wedstrijd, maar bij het laatste toestel was de concentratie toch even weg. Een net niet helemaal nette oefening maakte net een paar tienden verschil en hop, van het podium af naar een 7e plaats. Jammer, want pas volgend jaar heb je weer die kans en dan moet je je ook nog eerst zien te kwalifiseren. Nika opende haar wedstrijd op sprong. Deze werd goed uitgevoerd en was 12,70 waard. Op brug noteerde zij 12,75 en ook balk ging prima met 12,80. Voor haar vloeroefening ontving Nika 13,35. Bij elkaar leverde dint 51,70 op en was het net 0,20 te kort voor het podium. Waar zij twee weken geleden nog met grote overmacht binnen ons rayon wist te winnen, kwam zij hier net iets te kort.

In de aansluitende wedstrijd was het de beurt aan Arlette Schenk en Lianne Bouma. Beide turnsters stonden op scherp, ze hadden er duidelijk zin in en openden sterk op brug met ongelijke liggers. Arlette scoorde hier 12,90 en Lianne 12,55. Door naar de balk. Arlette, wie de druk begon te voelen, maakte bij haar opsprong een fout, een val was het gevolg. Arlette bezeerde zich, oei, wat nu. De trainster greep in, vertelde haar dat ze nu 10 seconden heeft om haar balk oefening af te maken, omdat je anders niet meer mee mag doen. Dit zijn de regels. Arlette wist zich knap te herpakken. Ze stond op met de tranen in haar ogen. Ze maakte haar oefening foutloos af. Wanneer je je zo kunt herstellen, getuigd dit van grote klasse. Arlette ontving voor haar balkoefening  10,80. Lianne die dit allemaal had zien gebeuren had de schrik in haar benen en zij moest direct hierna haar oefening laten zien. Maar toen Lianne eenmaal op de balk stond verblikte of verbloosde zij niet. Koelbloedig turnde zij dit toestel en zonder fouten noteerde zij 12,65 op het scorebord. Nu de vloeroefening. Arlette liet zien dat ze hier niet voor niets gekomen was en scoorde het hoogste van alle 36 turnsters op vloer: 13,95! Lianne die iets meer moeite met dit toestel heeft kreeg 13,00. Nu alleen sprong nog. Beide meisjes lieten een keurige sprong zien. Arlette scoorde 12,95 en Lianne 12,75. Met 50,60 eindigde Arlette op een 10e plaats en Lianne werd 8e met 50,95. Met deze eindscores heeft Sparta zich op dit districtkampioenschap weer duidelijk laten zien. Voor deze meiden zit het seizoen er op. Lisa Munster en Joyce van der Kroon mogen komende zaterdag in Beverwijk nog één keer vlammen en dan komt er een einde aan een lang seizoen.

Marit Klok, 15 mei 2010; Nika Koorn kampioen turnen rayon Noord

Met grote overmacht won Nika Koorn afgelopen zaterdag de finale Noord. Maarliefst 4 punten verschil zat er tussen de kampioene en de tweede plaats. De wedstrijd was een rechtstreeks duel tussen haar grote concurrente, die op Texel een thuiswedstrijd turnde, en Nika Koorn. Steeds is het stuivertje wisselen om de eerste plaats. En elke wedstrijd maken de dames het weer spannend. Maar dit keer was Nika duidelijk sterker en won zij overtuigend. In de training was er nog eens hard gewerkt aan een aantal verbeterpunten en verandering van oefenstof om zo de maximaal haalbare score te bemachtigen. Nika scoorde op alle toestellen het hoogste cijfer van allemaal. Op sprong was dit 13.55, brug 12.40, balk 13.70 en op vloer 14.25. Dit leverde een eindtotaal van 53.90 op. Een superscore. Het disctrictkampioenschap ligt voor Nika nog in het verschiet. We hopen dat zij daar net zo’n top prestatie neerzet.

Ook voor Ilse van de Kroon was er een beker gereserveerd. En ook Ilse had haar oefening aangepast. Voor het eerst dit seizoen liet zij in haar vloeroefening arabier flickflack zien. Dit levert een meerwaarde op van 0.30 en kan in de eindscore net het verschil maken. Nou, dat deed het inderdaad, want met een eindscore van 52.15 zat er 0.20 tussen de nummer 2 en 3 en wist Ilse de zilveren beker te veroveren. Grote klasse! Haar toestel cijfers zagen er als volgt uit. Sprong 12.85, brug 12.90, balk 13.05 en vloer 13.35.

Voor Julia Spaansen en Lisanne Ursem was de overtocht naar Texel letterlijk een soort afscheid. Zij zeggen de sport vaarwel. Rede genoeg om op deze wedstrijd nog één keer te stralen. Hun opdracht was om vooral te genieten van deze dag. En dat deden ze. Om deel te mogen nemen aan deze finale moesten de turnsters zich bij de beste 50% scharen over het gehele seizoen gezien. Hier deelnemen was dus al best een prestatie. Julia werd 10de met 42.15 en Lisanne eindigde met 40.40 op een 14e plaats.

Lisa Munster turnt in een sterk deelnemersveld. Zij turnde een supersterke wedstrijd. Zeer constant en zonder fouten. Maar een prijs zat er dit keer voor Lisa niet in. Andere turnsters bleken nóg sterker. Met 44.90 kreeg Lisa het geluksgetal 7 toebedeeld. Laat dit getal dan maar geluk brengen op het districtkampionschap wat nog geturnd moet worden.

Joyce van de Kroon opende haar wedstrijd zeer sterk door op sprong direct 13.50 neer te zetten. Ook haar brugoefening ging soepel en hier scoorde zij 13.25. En omdat vloer niet haar sterkste onderdeel is, moest ze het op balk verdienen. Hier liet ze echter een steekje vallen en dit kostte haar een podiumplaats. In één keer ging ze van een 2e naar een 6e plaats. Tja, dat is sport. Het hoort er allemaal bij.

Maar in de categorie pupillen 1 was daar toch ook weer een prijs voor Sparta. Hier was het Arlette Schenk die met 53.10 naar voren werd geroepen en een zilveren beker in ontvangst mocht nemen. Haar clubgenote Lianne Bouma kwam met 52.05 net te kort voor het podium en eindigde op de 5e plaats. Wel had Liane met 12.90 de hoogste score van allemaal op de ongelijke brug. Ditzelfde speelde Arlette klaar met 13.90 voor haar vloeroefening.

Met drie bekers die werden meegenomen naar Niedorp was het weer een succesvolle dag.  Nu volgt voor een aantal turnsters nog het district kampioenschap. Voor Nika, Lianne en Arlette is die op 29 mei in Amersfoort en voor Lisa en Joyce op 5 juni in Beverwijk. Via deze weg alvast veel succes!

Marit Klok, 17 April 2010; Sparta ook vertegenwoordigd op het provinciaal kampioenschap 4e divisie.

Met het provinciaal kampioenschap van de 5e divisie nog vers in ons geheugen, ging Sparta afgelopen zaterdag naar Beverwijk voor het provinciaal kampioenschap van de 4e divisie. Voor Sparta mochten Joyce van der Kroon en Lisa Munster deelnemen. Beide turnden een zeer goede wedstrijd. Geheel in balans was Lisa haar balk oefening. 11.15 was een prima resultaat. Vloeroefening op muziek ging keurig en leverde 9.90 op. Op sprong behaalde Lisa het hpoogste cijfer van heel Noord-Holland, 11.35! En op brug liet zij ook geen enkele fout zien, 11.60. Hiermee turnde Lisa een zeer constante wedstrijd, geheel op de top van haar eigen kunnen. Van de 36 best geselecteerde turnsters van de provincie eindigde Lisa op een 14e plaats.

In dezelfde wedstrijd turnde in de andere baan Joyce van der Kroon. Ook zij was sterk. Een podiumplaats had er zeker ingezeten. Joyce is het hele seizoen nog niet van de balk gevallen, en juist waar ze moest pieken bleek de balk iets te smal. Helaas, nu werd het een 6e plaats. Net naast het podium. Joyce opende met een vloeroefening die op een score van 13.00 berekend werd. Sprong was netjes en was een 12.50 waard. Brug ging niet helemaal naar wens, maar werd toch met 13.30 beloond. En balk ging zonder wiebelen, maar wel met een val, en dat betekende 1.00 aftrek. Het werd 13,10. Met een eindtotaal van 41,90 en toch een tevreden gevoel keerden wij huiswaarts.

Goud voor Arlette Schenk

Bron: Schagen FM, gepubliceerd op 12-04-2010, Sparta op hoog niveau

De succesvolle turners van Sparta

De 9 jarige turnster Arlette Schenk van  Sparta uit Niedorp is afgelopen weekend als eerste geëindigd tijdens het regionale kampioenschap in Amsterdam. `Ik deed gewoon mijn stinkende best en toen stond ik opeens op het podium met een gouden medaille`, vertelt een nuchtere Arlette.

Trainster Marit Klok van Sparta is trots op Arlette. `Dit schept hoge verwachtingen voor het districtkampioenschap in Amersfoort`, vertelt Marit. 

De vereniging die slecht 3,5 uur per week traint en niet over de faciliteiten beschikt die topclubs met een eigen turnhal wel hebben, timmert hard aan de weg. Ook Nika Koorn en Lianne Bouma mogen zich op het districtkampioenschap laten gelden.

Vorig jaar was Sparta ook op het Nederlands Kampioenschap vertegenwoordigd. Of dat dit jaar weer gaat lukken is nog even afwachten. De plaatsingswedstrijd moet nog geturnd worden.

Marit Klok, 11 april 2010; Arlette Schenk provinciaal kampioen turnen.

Arlette SchenkIn Amsterdam waar de provinciale kampioenschappen turnen werden gehouden mocht Sparta met 3 turnsters deelnemen. Dit waren Nika Koorn, Lianne Bouma en Arlette Schenk. Middels dit kampioenschap hebben zij zich alle drie geplaatst voor het districtkampioenschap in Amersfoort. Arlette deed dit glorieus met een gouden medaille. Nika greep net naast de prijzen en Lianne, die haar zenuwen nog maar net in bedwang hield, mag ook nog doorstromen. Op een wedstrijd als deze moet alles kloppen. Je kunt je geen fouten permitteren, want dan zijn je medaille kansen aanzienlijk verminderd. Arlette had zo’n dag dat alles klopte. Op de brug zette zij een prima oefening neer die met 13.00 werd beloond. Balk ging fantastisch. Hoge sprongen en alles in de juiste volgorde. Koprol zonder wiebelen in één keer weer tot stand. Een mooie oefening met een mooi cijfer, 13.15. Op Arlette haar vloeroefening viel helemaal niets af te trekken, een keurige 13.90 verscheen op het scorebord. En voor sprong wist zij 13.40 te behalen. Op een provinciaal kampioenschap hangt de eindscoren van tienden aan elkaar. Er zijn zoveel meisjes zó goed. Dat Arlette goed geturnd had en bij de medaille kandidaten zou kunnen zitten was ons duidelijk. Maar toen er een gedeelde nummer 3 was, en Arlette daar niet bij zat, dachten we dat we ons rijk gerekend hadden om niets. Nummer twee mocht naar voren komen… en toen was daar de kampioen: Arlette Schenk. Ze moet nog 10 worden, maar nu al toonde zij zich de sterkste van de provincie. Prachtig!Arlette Schenk

Lianne Bouma, die hetzelfde niveau turnt, opende sterk op brug, 12.90. Maar owee, de balk. Een val met de koprol en je eindcijfer kelderd naar beneden, 11.40. Op vloer herstelde Lianne de schade enigzinds. Maar of 12.25 genoeg zou zijn, viel nog te bezien. Op de tribune waren ze er niet zeker van, maar zo zei de trainster, de strijd is pas gestreden als de wedstrijd af is. Er was nog één toestel te gaan. Medaillekansen zaten er niet meer in, nu alles op alles zetten voor de doorstroming naar het districtkampioenschap. Lianne nam een aanloop, stampte op de plank en er kwam me een sprong uit! 13,70 was een score waarmee er weer hoop gecreeerd werd. Toen de uitslag kwam en bleek dat ook Lianne mag doorstromen, waren de twee meiden voor elkaar het meest gelukkig.

Nika op de balkEerder deze ochtend was het Nika Koorn die net naast het ermetaal greep. Een paar kleine foutjes worden op zo’n wedstrijd zwaar bestraft. Op de brug hurkte Nika met één been op, ook al was de andere voet dichtbij, de jury zag het toch. Maar 12.45 was een heel redelijke score. Door naar de balk. Nika begon haar oefening, en toen kwam de loopsprong. Hij werd hoog en wijd uitgevoerd, een wiebel en… een  val. Nika haar vader op de tribune leefde erg mee en sloeg een hand op zijn knie. Maar Nika wist zich te herstellen. En dit is knap, want wanneer je aan het begin van je oefening een fout maakt, ben je vaak uit het ritme voor de rest van je oefening. Maar Nika wist zichzelf te herpakken. Het resulteerde in 12.30. Nu nog twee toestellen te gaan. Nika haar vloeroefening was prachtig en 13.90 slechts één turnster score hoger. Ook haar sprong mocht er zijn. 13.70 was een knappe prestatie. Nu kwam de prijsuitreiking. Nika viel met 0.10 achterstand net naast het brons. Jammer van de medaillekans, maar Nika krijgt een herkansing op het districtkampioenschap die op 29 mei in Amersfoort gehouden gaat worden.

Marit klok, 27 Maart 2010; Sparta doet mee in de prijzen bij finale Noord 4e divisie.

Wat was het een schitterende ochtend in Heerhugowaard. Toen Joyce van der Kroon en Lisa Munster ’s ochtends om 9.00 hun wedstrijd startten, hadden we niet bedacht dat Sparta in deze finale mee mochten doen om de prijzen. Maar niets was minder waar. We gingen voor de doorstroming naar het districtkampioenschap. Het district bestaat uit een gebied van 4 provinciën en om hier aan deel te mogen delen moesten de turnsters van de 36 turnsters bij de beste 14 eindigen. Een hele prestatie om dan ook nog in de prijzen te vallen.

Lisa haar wedstrijd begon op balk. Lisa beheerst dit toestel goed. In de regel valt zij nooit, maar nu speelde de zenuwen haar toch parten. Een val van de balk wordt zwaar bestraft met een aftrek van 1.00. Om alvast 1.00 achter te lopen op de concurrentie bij het eerste toestel, is geen lekker begin, maar toch resulteerde haar balkoefening nog in 9.95. Niet onoverkomelijk dus. Lisa haar vloeroefening ging goed, maar het cijfer van 10.00 viel toch wat tegen. Nog twee toestellen te gaan. We bespraken samen onze kansen. Er mocht geen enkele fout meer gemaakt worden. Alles op alles om bij sprong en brug het onderste uit de kan te halen. Dit lukte volgens afspraak. Er was maar één turnster die Lisa haar sprongcijfer van 11.60 te evenaren. Ook haar brugoefening ging perfect. 11.60 was het hoogste cijfer van alle 36 turnsters! Hiermee liet Lisa zien dat de wedstrijd pas is gestreden wanneer alle toestellen geturnd zijn. Met een 10de plaats mag Lisa voor Sparta deelnemen aan het districtkampioenschap in Beverwijk.

In de andere baan streed Joyce van der Kroon om het eremetaal in de insap 4e divisie. Ook hier waren 36 turnsters en moest Joyce zich bij de beste 14 weten te scharen. De samenwerking in coaching met Wendy Schrijver en Joyce verliep optimaal. Wendy en Joyce stonden op scherp en alles klopte deze wedstrijd. Er werd met sprong begonnen. Alle turnsters mogen hun sprong 2 keer uitvoeren en het beste cijfer telt dan voor de eindstrijd. Voor Joyce was dit een mooi resultaat van 12.95. Lekker om hiermee te starten. Door naar de ongelijke brug. Twee keer zwaaien en boven horizontaal. Dan neerspringen en het deel aan de onderste legger uitvoeren. Zorgen dat je achter elkaar turnt, geen extra zwaaitjes en er mag niets krom gaan. Joyce deed het keurig. 13.85 was fantastisch. Ze stond er goed voor. Maar nu niet denken dat je er al bent, scherp blijven. Op de balk kan zoveel gebeuren. Het kan je wedstrijd maken en breken. Eén misrekening in het evenwicht, één moment uit je concentratie en je ligt ernaast. En we weten met z’n alleen wat dan het gevolg is. En neem maar van mij aan dat hoewel de turnster het doen moet, de coach op zo’n moment ook peentjes zweet. Maar Joyce deed het fantastisch! Haar oefening mocht er zijn en met 13.15 zat zij bij de beste turnsters van de dag. Nu alleen haar vloeroefening nog. Hier kan je niet vanaf vallen, maar toch is dit niet het beste onderdeel van Joyce. 11.70 is niet verkeerd, maar hier vallen voor het districtkampioenschap nog wat punten op te verdienen. Want ook Joyce mag aantreden op het districtkampioenschap. Met een 4e plaats en een bronzen plak, was zij afgelopen zaterdag nog jariger dan haar broertje die echt jarig was. 

Meiden, jullie hebben een fantastische prestatie geleverd. Van harte gefeliciteerd.

Marit Klok, 20 Maart 2010; Medaille regen voor Sparta

Afgelopen zaterdag werd er in Schagen een toestel kampioenschap gehouden. Sparta deed met 9 turnsters mee en er gingen 12 medailles mee naar Niedorp. Dit was een fenomenaal resultaat! Turnsters, ouders en trainsters zijn natuurlijk supertrots op deze knappe prestatie. In een reeks van vier wedstrijden kwamen verschillende turnsters aan bod. Op elk toestel kon je een medaille winnen. Hartstikke leuk want zo kan iemand die normaal gesproken geen medaille wint, maar wel in een bepaald toestel uitblinkt, ook eens een medaille opeisen.

Dit doel had Lisanne Ursem goed voor ogen. Zij turnt samen met Julia Spaansen in de jeugd 5e divisie. Beide turnsters hebben het zwaar in dit niveau. Maar nu wist Lisanne met haar brugoefening toch een zilveren medaille in de wacht te slepen.

In de tweede wedstrijd mochten Ilse van der Kroon, Celine Schouten en Nika Koorn strijden om het ere metaal. Celine zat er met haar sprongcijfer dichtbij, maar andere turnsters gingen toch nog over haar 12,75 heen. Ook toonde Celine een mooie balkoefening zonder voortijdig de balk te verlaten. Heel knap met een handstand en een koprol in de oefening. Ilse mocht twee medailles in ontvangst nemen. Een bronzen voor balk en een gouden voor haar vloeroefening die maarliefst 13,30 opleverde. Maar Nika wist Ilse te overtreffen met wel drie medailles. Twee gouden en één zilveren. Prachtig! Zilver was er voor sprong en goud voor vloer en balk.

In de derde wedstrijd was het de beurt aan Lisa Munster en Joyce van der Kroon. Deze meisjes turnen in de 4e divisie. Lisa verdiende een zilveren medaille voor haar schitterende overslag over de pegasus en Joyce mocht voor balk een bronzen medaille ophalen.

Aan het eind van de dag werden er nog eens vier medailles aan Niedorp geschonken. Lianne Bouma kreeg brons voor haar vloeroefening en zilver voor de sprong. Arlette Schenk mocht zilver voor blak ophalen en goud voor haar keurige oefening op vloer die 13,70 opleverde.

Met deze laatste medailles was er een einde gekomen aan deze glorieuze dag. Alle turnsters hebben goed gepresteerd. Van harte gefeliciteerd allemaal!

Wendy Schrijver, 14 februari; Verslag tweede competitiewedstrijd in Alkmaar

Zondagochtend 14 februari waren we alweer vroeg op weg naar de wedstrijd in Akmaar.

De eerste wedstrijd mocht Nika Koorn laten zien wat ze kon. Nika liet op sprong een geweldige sprong zien. Ze had daar dan ook het hoogste cijfer van het hele deelnemersveld. Ze haalde een 13,500. Haar volgende toestel was brug. Haar ophurk ging niet helemaal zoals ze wilde en haalde een 10,750. Op naar de balk, waar Nika altijd op blijft staan. Nu was hij toch iets smaller dan ze dacht. Ze haalde hier een 11,900. Als laatste de vloer, een hele nette oefening liet Nika daar zien, ze haalde een 14,100. Met een puntentotaal van 50,250 behaalde zij de tweede plaats.

In de tweede wedstrijd stonden er 6 meiden van ons klaar om hun kunsten te laten zien. In baan 1 waren dat Lianne Bouma en Arlette Schenk. Lianne draaide een hele goede wedstrijd. Op het eerste toestel, de brug, was Lianne de beste. Ze haalde een 13,300. Ook stond ze stevig op haar balk en bleef ze er zelfs met de koprol op, ze haalde dan ook een 13,250. Met de warming-up wilde eindelijk de overslag op de mat lukken. Daardoor haalde ze een 13,250. Als laatste de sprong, een mooie sprong waarvoor zij een 13,450 haalde. Al deze punten opgeteld is 53,250 en leverde Lianne een zilveren medaille op.

Arlette was weer helemaal hersteld van haar blessure aan haar voet en had weer zin in de wedstrijd. Ze startte op brug. Een prima oefening die werd beloond met een 12,200. Op de balk was ze niet zo sterk als altijd en haalde een 10,450. Op vloer, waar Arlette altijd goed is haalde ze ook een nette 13,550. En ook voor Arlette als laatste de sprong. Ook Arlette had hier een mooie sprong, zij haalde hiervoor een 13,200. Arlette kwam met een puntentotaal van 49,400 op een keurige 6de plaats.

In diezelfde baan waren Ilse v.d. Kroon en Celine Schouten bezig in een ander niveau. Deze meiden begonnen op vloer. Beide meiden hadden een nette vloeroefening. Celine haalde een 12,050 en Ilse een 13,050. Na de vloer gingen de meiden door naar de sprong. Alle twee hadden ze een mooie sprong die hoog beloond werd. Celine haalde een 13,550 en Ilse een 13,650. Het derde toestel alweer. Celine had een hele nette brugoefening. Ze was heel mooi gespannen. Ze haalde dan ook een 12,200. Ilse was iets minder gespannen en haalde daardoor een 11,300. Het laatste toestel. Helaas werd er een onderdeel van Celine niet geteld in haar balkoefening. Zij haalde hierdoor een 9,550. Ilse was dit keer ijzersterk op de balk. Ze haalde hier het beste cijfer van het deelnemersveld, een 13,100. Celine had een mooi puntentotaal van 47,350 en werd netjes 12de. Ilse die het hele seizoen al net buiten het podium staat, mocht nu met een puntentotaal van 51,100 de bronzen medaille ophalen.

Aan de andere kant van de zaal waren Julia Spaansen en Lisanne Ursem bezig met hun wedstrijd. Beide meiden deden erg hun best. Ze begonnen bij sprong, waar zij precies hetzelfde cijfer haalde. Dat cijfer was een 10,350. Tweede toestel was de brug. Bij de brug werd heel streng gejureerd. Julia haalde voor haar brug een 9,400 en Lisanne een 9,200. De balk was ook voor Lisanne dit keer erg smal. Zij haalde voor de balk een 9,050. Julia stond stevig en bleef er zelfs met de radslag op staan. Zij haalde dan ook een 10,750. Alweer het laatste toestel. Dat laatste toestel was de vloer. Beide meiden hadden een nette vloeroefening, maar de jury was ook hier erg streng. Julia haalde een 9,750 en Lisanne een 10,000. Lisanne kwam tot een puntentotaal van 38,600 en werd 20ste in dit grote deelnemersveld. Julia had net iets meer punten, zij haalde 40,250 punten en werd daarmee 16de.

Dan de laatste wedstrijd. Joyce v.d. Kroon en Lisa Munster stonden klaar. Joyce was niet helemaal fit, maar ondanks dat draaide ze een goede wedstrijd. Ze liet een nette matoefening zien die beoordeeld werd met een 12,700. Op sprong liet Joyce een mooi gespannen sprong zien en haalde een 13,250. De brug ging zoals altijd netjes, Joyce kreeg voor haar brug een 12,100. Als laatste de balk. Joyce bleef netjes op de balk staan net als haar zus. Het cijfer dat zij voor haar balk kreeg was een 12,450. Het puntentotaal aan het eind van de wedstrijd was 50,500 en daarmee eindigde Joyce op een nette 7de plaats.

Aan de andere kant van de zaal was Lisa in een ander niveau bezig. Lisa had een prima vloeroefening, ze haalde daar een 10,600. Net als altijd had Lisa een hele goede sprong. Ze kreeg een 11,650. De brug, een toestel dat Lisa leuk vind, ging ook dit keer weer goed. Ze haalde het 1 na hoogste cijfer, een 10,650. Dan de balk, Lisa is een echte balkturnster en dat is ook terug te zien in haar cijfer. Ze haalde hier een 11,800. Met een puntentotaal van 44,700 werd zij 5de en mocht ze naar voren komen om een medaille op te halen.

Marit en Sasja bedankt voor jullie hulp deze dag!

Wendy

Wendy Schrijver, 30 januari 2010; Verslag rayon kampioenschappen

Zaterdag 30 januari gingen wij door de witte wereld naar de rayon kampioenschappen in Den Helder. In de eerste wedstrijd hadden we drie meiden aan de start staan. Nika Koorn, Ilse v.d. Kroon en Celine Schouten.

Nika begon haar wedstrijd op vloer. Hier liet zij een geweldige oefening zien met zelfs een radslag teveel. Zij kreeg voor deze oefening een 13,200. Na de vloer ging ze naar sprong, waar zij een nette sprong liet zien. De sprong leverde haar een 12,900 op. Daarna ging zij naar brug, het toestel waar Nika de laatste tijd hard getraind heeft op haar ophurk. Zij haalde deze dan ook op de wedstrijd en kreeg dan ook voor haar brugoefening een 12,800. Als laatste toestel had zij de balk. Het blijft een smal ding, maar Nika bleef erop staan en haalde een 12,350. Met een punten totaal van 51,250 mocht zij op het hoogste schavot gaan staan en kreeg zij de gouden medaille. Zij stroomt hierdoor door naar de regio kampioenschappen.

In diezelfde wedstrijd in een ander niveau waren Ilse en Celine bezig. Zij begonnen bij de brug. Celine mocht als eerste van de twee. Zij deed erg haar best en kreeg een 11,450. Ilse had een keurige brugoefening en kreeg daar dan ook een 12,150 voor. Na de brug gingen ze naar de balk. Eerst mocht Celine weer. Helaas stond Celine niet zo stevig als ze altijd staat en haalde een 10,550. Helaas zit in de oefening van Ilse een koprol en die blijft lastig op de balk, maar ondanks de koprol kreeg zij een 12,050. Dan alweer op naar het derde toestel, de vloer. Celine had een mooie, strakke oefening en dat werd dan ook beloond met een 12,850. Ilse haalde op vloer het hoogste cijfer van alle meiden op dit onderdeel een 13,500. Als laatste naar de sprong. Celine had een goeie sprong en kreeg hier dan ook een 12,150 voor. Ilse sprong daarna en haalde een nette 12,450. Celine eindigde met een puntentotaal van 45,700 op een 12de plaats. Ilse haalde in totaal 50,000 punten en werd hiermee 6de. De beste 5 meiden van deze wedstrijd gaan door naar de regio kampioenschappen.

De wedstrijd daarna stonden we met twee meiden aan de start. Als eerste Julia Spaansen. Ook zij begon bij de brug. Een zeer nette oefening liet zij zien en haalde daarmee een 10,450. Na de brug ging Julia naar de balk, het toestel waar ze een radslag op moet doen. Tijdens in turnen ging hij nog wat moeizaam, maar tijdens de wedstrijd bleef zij keurig staan, net als in de rest van haar oefening. Helaas miste zij een onderdeel en kreeg daarom een 8,850. Toen weer opladen voor de vloer. Gelukkig vergat ze hier niets en liet zij een strakke oefening zien. Ze kreeg hiervoor een 10,600. Als laatste onderdeel dan nog de sprong. Een keurige sprong en ze kreeg een 9,700. Het totaal aantal punten voor Julia was 39,600 en eindigde daarmee op de 16de plaats.

In hetzelfde groepje zat ook Lisanne Ursem. Op de brug ging het niet helemaal zoals Lisanne wilde, maar ondanks dat haalde zij een 9,300. Daarna naar de balk, een toestel wat lastig blijft. Helaas wilde de radslag niet zo lukken als normaal, maar haalde toch een 10,450. Dan door naar de vloer. Met een mooie vrije oefening die zij liet zien haalde zij een 10,200. Dan als laatste onderdeel de sprong. Lisanne had tijdens het in turnen heel veel last van haar voet, maar ondanks de pijn in haar voet ging zij gewoon door en sprong zij een keurige 9,250. Alle punten bij elkaar opgeteld is 39,200 en eindigde daarmee op de 17de plaats.

Zondag 31 januari ’s morgens om kwart voor 8 zaten we alweer in de auto op weg naar dag twee van de rayon kampioenschappen. De eerste wedstrijd was voor Joyce v.d. Kroon. Zij begon bij de sprong. Ze liet een keurige sprong zien en kreeg hier dan ook een 13,400 voor. Daarna op naar brug, na 1 keer in turnen liet zij een mooie oefening zien die haar 12,150 punten opleverderde. Dan alweer het derde toestel, de balk. Joyce was deze wedstrijd erg balkvast en dat bleek ook wel in haar punten, zij haalde een 12,900. Als allerlaatste toestel de mat. Ze liet een super strakke oefening zien. Haar beste onderdeel op deze wedstrijd, ze haalde 13,550 punten. Op naar de prijsuitreiking. Met een totaal aantal punten van 52,000 werd zij 3de en kreeg zij de bronzen medaille. Zij stroomt dan ook door naar de finale noord.

De tweede wedstrijd van de dag. Arlette Schenk en Lianne Bouma waren aan de beurt. Arlette liep twee weken terug een blessure op aan haar voet en het was tot zaterdagavond nog spannend of ze wel mee kon doen. Met een bandage om haar voet ging ze het toch proberen. Ze begon bij vloer. Na kort in turnen om haar voet niet te veel te belasten liet zij een nette matoefening zien. Ze haalde hiermee 13,700 punten.

Het volgende toestel was sprong. Even kort inspringen en dan knallen tijdens de wedstrijd. En dat deed ze, ze haalde een 13,300. Dan naar brug. Hier ook zo min mogelijk van de brug afspringen en kort in turnen. Ze haalde hier een 11,150. Dan het laatste toestel. De balk, gelukkig had ze dit toestel als laatste en mocht zij ook haar normale afsprong doen. De wedstrijd was daarna toch voorbij. Op haar tenen lopen en sprongen op de balk maken deed erg pijn, maar Arlette ging door en daardoor haalde ze een nette 10,850. Met een puntentotaal van 48,950 werd zij 8ste en mag zij doorstromen naar de regio kampioenschappen en daar deden we het voor.

Haar teamgenootje Lianne was ook bezig met een goede wedstrijd. Op vloer haalde Lianne net als Arlette een 13,700. Hiermee hadden zij ook het hoogste cijfer van het deelnemersveld. Op naar sprong. Even goed inspringen en het dan laten zien op de wedstrijd. En dat deed ze, ze haalde een 13,150. De brug, de ophurk wilde niet helemaal lukken en ze viel van de brug af. Maar gelukkig telde deze ophurk nog niet mee en liet Lianne zich daar ook niet door afleiden. Ze ging goed door en haalde dan ook een 12,250. Dan de balk, dat enge ding. Dan ook nog een koprol erop moeten maken. Lianne vocht voor wat ze waard was om op die balk te blijven, maar helaas stuiterde zij op haar billen. Maar ze klom snel en netjes weer op de balk en haalde ondanks haar val een 11,950. Met een puntentotaal van 51,050 behaalde zij een 3de plaats en stroomt ze dus ook door naar de regio kampioenschappen.

Dan last but not least Lisa Munster. Voor haar begon de wedstrijd op de brug. Met het in turnen ging het al goed en op de wedstrijd gelukkig ook. Ze haalde een 11,100. Door naar de balk. Het toestel dat Lisa altijd leuk vind om te turnen. Dit liet zij ook zien met mooie hoge sprongen en ze bleef erop staan. Ze haalde voor haar balk dan ook een 11,450. Dan naar vloer. Het onderdeel waar we de vorige keer niet goed zaten met onze moeilijkheidsgraad, maar na een aanpassing in haar series was haar moeilijkheidsgraad nu prima. En ze haalde dan ook een 11,150. Dan het laatste onderdeel van deze dag. Lisa heeft bij de sprong vaak last van haar voet, maar dit keer ging het goed. De eerste sprong was een super sprong en ook gelijk haar beste sprong. Ze haalde hiermee een 11,850. Met een puntentotaal van 45,500. Tot verbazing van Lisa zelf mocht ze naar voren komen en kreeg de bronzen medaille voor de 3de plaats. Ook Lisa stroomt door naar de finale noord.

Groetjes, Wendy

Wendy Schrijver, 6 december 2009; Verslag eerste competitiewedstrijd

Zondag 6 december gingen we met z’n allen naar Anna Paulowna om daar de eerste wedstrijd van het seizoen te turnen.

In de eerste wedstrijd mochten er gelijk al 5 meisjes aantreden in 3 verschillende niveau’s.

Bij de 5de divisie, instap niveau 11 deed Nika Koorn mee. Zij turnde een sterke wedstrijd met de volgende cijfers. Sprong 8,90, brug, 7,25, balk 5,80 en vloer 8,20. Met deze cijfers mocht Nika naar het podium komen en kreeg zij een zilveren medaille.

In dezelfde baan turnden bij de pupillen 2 5de divisie, niveau 9 Celine Schouten en Ilse van der Kroon. Ilse begon haar wedstrijd heel sterk met een 8,50 voor haar sprong, een 8,90 op brug, een 8,15 voor haar vloeroefening. Maar helaas stond zij dit keer niet zo stevig op de balk en viel zij er 2 keer af, hiervoor haalde zij dan ook een 4,40. Met deze cijfers opgeteld haalde zij een 8ste plaats. Celine heeft een goede wedstrijd geturnd met mooie cijfers. Ook zij viel helaas met de koprol van de balk. Celine behaalde de 10de plaats met de volgende cijfers. Sprong 7,70, brug 8,40, vloer 7,30 en balk 6,25.

Aan de andere kant van de zaal waren Lisanne Ursem en Julia Spaansen bezig met hun wedstrijd. In het niveau waarin zij turnen, 5de divisie jeugd niveau 8 deden maar liefst 28 meiden mee! Julia en Lisanne wisten zich goed staande te houden in dit deelnemersveld. Julia stond niet zo stevig op balk en vergat op mat een onderdeel, maar ondanks dat eindigde zij met de volgende cijfers op een mooie 15de plaats. Sprong 7,90, brug 8,50, balk 5,25 en vloer 6,50. Lisanne kende een kwakkelende start van dit seizoen. Zij is door verschillende blessures een aantal weken uit de running geweest. Maar ondanks alles wist zij een keurige 8ste plaats te veroveren. Zij haalde de volgende cijfers. Sprong 8,20, brug 8,10, balk 7,10 en vloer 7,10.

In de derde wedstrijd 4de divisie instap niveau 10 hadden we Joyce van der Kroon. Zij begon haar wedstrijd op sprong, het onderdeel dat zij erg lastig vind. Maar ondanks alles sprong zij een 8,60 en opende daarmee haar wedstrijd erg goed. Haar andere cijfers mogen er ook zijn. Zij haalde voor brug een 8,55, balk 8,40 en vloer een 7,85. Met deze cijfers mocht ook Joyce een zilveren medaille ophalen.

In de andere baan mocht Lisa Munster in de 4de divisie, jeugd niveau 7 laten zien wat zij kon. Het deelnemersveld in deze wedstrijd was erg sterk, een aantal meiden hadden vorig jaar op het NK geturnd. Lisa heeft een goede wedstrijd geturnd en werd uiteindelijk 15de met de volgende cijfers. Sprong 9,60, brug 7,90, balk 6,15 en vloer 7,50.

In de 4de en laatste wedstrijd van deze dag deden ook nog twee meiden mee in de 5de divisie, pupillen 1 niveau 10. Dit waren Arlette Schenk en Lianne Bouma. Deze meiden begonnen bij de vloer. Lianne haalde hier het hoogste cijfer van het hele deelnemersveld, een 8,75. Zij trok deze lijn goed door en haalde voor haar sprong 8,50, brug 8,95 en balk een 6,90. Met deze cijfers kreeg Lianne aan het einde van de wedstrijd een bronzen medaille voor de 3de plek.

Arlette haalde eveneens mooie cijfers. Zij haalde voor haar vloeroefening een 8,35, sprong 8,70, brug 8,65. Maar op balk stak zij met kop en schouders boven iedereen uit. Zij haalde dan ook een 8,50. De enige turnster in dit veld die een 8 haalde op de balk. Met deze mooie cijfers kreeg zij een zilveren medaille om haar nek gehangen.

Zo keerden we na een lange dag tevreden terug naar huis met 4 mooie medailles.

Groetjes, Wendy