ARCHIEF SPARTA GYMNASTIEK

seizoen 2010-2011

Inhoudsopgave

  1. Verslagen keurploeg

Verslagen keurploeg
18 juni 2011, Marit Klok, Sydney Zut wint bronzen medaille op district kampioenschap

Op het district kampioenschap, wat een gebied bestrijkt van 4 provinciën groot, is het al een eer om te mogen aantreden. Maarliefst 4 turnsters wisten zich te klasseren voor het dit kampioenschap wat voor de 5e divisie in Amersfoort werd gehouden. Alle 4 wisten zij zich bij de beste 10 te plaatsen. Het waren Lisa Munster, Sydney Zut, Charlotte Koning en Arlette Schenk die Sparta uit Niedorp weer eens bovenaan op de kaart zetten.

Om 7.15 zette de familie Munster met de trainster koers naar Amersfoort. Lisa, die na 7 jaar turnen haar carrière hier bij het districtkampioenschap beëindigd, mocht nog één keer concurrentie bieden. En concurrentie bood ze! Als geducht tegenstandster werd ze goed in de gaten gehouden. Op brug scoorde Lisa direct hoog met 10,70. Door naar de evenwichtsbalk waar Lisa een zeer stabiele oefening turnde. Haar cijfer van 11,85 bleef als hoogste staan. Lisa klasseerde zich na 2 toestellen als 2e in het eindklassement. Vrije oefening op muziek ging goed, hier behaalde Lisa 10,05. Ook overslag over de pegasus zag er zeer soepel uit, een 10,10. Lisa, die ooit bij de pupillen in haar tweede turnseizoen als districtkampioen begon, moest hier toch haar meerdere bekennen. Lisa werd uiteindelijk 8e en besluit zo een mooie carrière. Lisa, het is heel fijn geweest je onder mijn vleugels te mogen hebben. Ik heb je mogen begeleiden, ik heb je groot zien worden. Neem deze mooie ervaring mee in je verdere levensloop. Weet de deur naar de gymzaal nog eens te vinden, hij staat altijd voor je open!

Rond het middaguur arriveerden Sydney Zut, Charlotte Koning en ook trainster Wendy Schrijver was meegekomen. Deze turnsters mochten starten op de brug met ongelijke liggers. Beide turnsters openden goed,  Sydney en Charlotte scoorden allebei 12,967. Op de balk waren de Sparta turnsters duidelijk de baas. Sydney haar 13,80 was het hoogste van allemaal! Maar Charlotte deed zeker niet onder met 13,40. De vloeroefeningen hadden slechts kleine foutjes. Maar op zo’n wedstrijd zijn kleine foutjes toch best zwaar. Charlotte scoorde 12,55 en Sydney 12, 95. Nu alleen nog springen. Hier haalden de dames weer wat belangrijke punten in. Hier behaalde Syney 13,20 en Charlotte 13,25. Charlotte klasseerde zich op een keurige 7e plaats en Sydney mocht naar voren komen en kreeg een bronzen medaille uitgereikt. Deze beide turnsters hebben hun eerste seizoen in de instapklasse uitstekend geturnd. Super!

Aan het eind van de middag was het de beurt aan Arlette Schenk. Deze turnster uit Barsingerhorn mocht als allereerste openen op sprong. Direct zette Arlette zo’n hoog cijfer neer dat slecht één andere turnster hier overheen kon komen. Arlette scoorde 13,35. Door de ongelijke brug. Hier miste Arlette de ophurk en dat het zwaar gerekend met een aftrek van 1,30. Tja, dat haal je op een districtkampioenschap niet meer in. Maar het was wel zaak om nu de wedstrijd goed af te maken en hopen op een wonder. Arlette herstelde haar zich op de evenwichtsbalk en noteerde 13,55 op het scorebord. Een formidabele score! Op de vrije oefening is Arlette altijd sterk en behaalde 13,25. Arlette eindigde op een 9e plaats. Na een lange dag kijkt Sparta tevreden terug op dit districtkampioenschap. Met 4 turnsters bij de beste 10 en ook nog een medaille mee naar huis heeft Sparta zich knap gemanifesteerd.   

30 mei 2011, Marit Klok, Sparta toont zich sterk op rayonkampioenschap turnen.

foto provinciaal kampieonschap 29 en 30 mei 2011Dit weekend was er niet alleen de onderlinge wedstrijd van de recreanten, ook de turngroep zette haar beste beentje voor op het rayonkampioenschap dat werd gehouden in Den Helder. Ons rayon bestaat uit een gebied van Texel tot Alkmaar. 9 turnsters wisten zich te plaatsen voor deze finale en maar liefst 6 prijzen gingen er mee naar Niedorp. Op zaterdag waren het Linde Kugelmann, Sydney Zut en Charlotte Koning die met zijn drieën een vol podium bezetten. Linde toonde zich het hele jaar al sterk, maar steeds kwam er op de wedstrijd een kleine kink in de kabel. Nu, op de laatste rayonwedstrijd van dit seizoen, greep ze haar kans. Haar allereerste medaille kreeg ze uitgereikt, en het werd een gouden! Linde was op alle toestellen goed. Nergens heeft zij een steekje laten vallen, maar het was vooral haar vloercijfer van 13.80 wat de doorslag gaf. Sydney volgde haar op de voet met een zilveren medaille. Slechts 0.15 zat er tussen nummer 1 en 2.Voor haar was het de ongelijke brug waar ze hoge ogen scoorde. Charlotte haar balkoefening sprong er echt uit, maar op de vloer was zij weer iets minder. Toch wist Charlotte met 0.10 op nummer 4 nog net op het ereschavot plaats te nemen. De bronzen medaille was voor Charlotte Koning.

Deze trend wilden we graag voortzetten op zondag. Reeds in de eerste wedstrijd waren het alweer twee prijzen. Hier was het Arlette Schenk die na een formidabele vrije oefening op vloer niet meer in te halen bleek. Ze stevende af op een eerste plaats en reserveerde deze. Haar clubgenootje Lianne Bouma liet eveneens een goede wedstrijd zien. Met name op sprong toonde zij zich sterk. Lianne eindigde op een goede 8e plaats.

Joyce van de Kroon en Nika Koorn turnden beide een stabiele wedstrijd. Nika, die vorige week nog op het district kampioenschap in Beverwijk turnde, had deze opsteker echt weer even nodig. Nika liet zien wat ze kon, maar geen grove fouten en eindigde op een 6e plaats. Joyce pakte overal net iets meer punten en zo werkte zij zich op het podium. Hier was de bronzen medaille voor Joyce.

Ilse van de Kroon turnt dit jaar voor het eerst in de keuzeoefenstof en heeft het zwaar in deze categorie. Toch heeft zij op aan het einde van het seizoen de volledige oefeningen onder de knie. Ze straalde op de vrije oefening en vol overtuiging turnde Ilse aan de brug. Ilse eindigde op een 9e plaats.

In de laatste wedstrijd was het Lisa Munster die de druk op haar schouders voelde. Binnen het rayon had zij alles nog gewonnen. Lisa voelde zich sterk en turnde uitstekend. Ook hier piekte zij weer. Met een afsluitende balkoefening van maarliefst 12.30, wist Lisa met grote overmacht ook deze wedstrijd te winnen.

Voor Arlette Schenk, Sydney Zut, Charlotte Koning en Lisa Munster rest nu nog het districtkampioenschap op 18 juni in Amersfoort. Voor alle andere turnsters eindigt hier het seizoen. Namens alle turnsters willen wij met name Gerda Spaansen bedanken voor het jureren van onze wedstrijden.

Marit Klok, 16 April 2011, Sparta weer door naar kampioenschap half Nederland.

Nika Koorn speelde het weer klaar! Vorig jaar in de 5e divisie, dit jaar een stap hoger in de 4e divisie, en wéér mag Nika een rol gaan spelen op het district kampioenschap wat een gebied bestrijkt van half Nederland. Joyce van der Kroon moet hopen op een reserve plaats. Want zij is de eerst geklasseerde nadien. Nika en Joyce openden op brug. Voor Nika niet het allerbeste toestel en het was knokken geblazen om haar ophurk te behalen. Een cruciaal onderdeel om haar oefening van de lage naar de hoge legger te vervolgen. Het lukte, maar makkelijk ging het niet. Nika vergaarde 12.60. Joyce deed het hier beter en kreeg 13.70. Op de balk maakte Joyce met haar opsprong reeds een misser. Hierna wist zij zich knap te herstellen, maar na een val was haar cijfer toch slechts 10.85. Nika greep haar kans en deed het beter met 11.50. Toen de vrije oefening. Hier scoort Nika altijd goed, juist ook omdat ze een arabier flickflack turnt. 13.35 vertoonde het scorebord. Joyce zette alles op alles, deed haar uiterste best, ze scoorde 12.50. Nu alleen de sprong nog. Beide beheersen deze goed. En dat zag je terug in de eindcijfers. Nika scoorde het één na hoogste cijfer met 13.40 en Joyce kwam er net achteraan met 13.30. Al met al betekende dit dat Nika met een eindtotaal van 50.85 verzekerd is van plaatsing naar het district. Joyce was met 50.35 de eerste onder de streep en mag hopen dat er nog iemand uit zal vallen en zij 21 mei in Beverwijk ook mag aantreden. Een week later op 28 mei mogen bijna alle turnsters van Sparta de finale competitie turnen. Tot slot op 18 juni sluiten we het seizoen met Charlotte Koning (provinciaal kampioen), Sydney Zut, Lisa Munster en Arlette Schenk voor het half Nederlands kampienschap 5e divisie. 

Marit Klok, 9 April 2011, Sparta joviaal in de prijzen op het provinciaal kampioenschap turnen.

provinciaal kampioenschap 2011In alle vroegte vertrokken Sydney Zut en Charlotte Koning samen met hun familie en trainsters naar de Zaanstreek om hun provinciaal kampioenschap te turnen. Vond de aanhang het een beetje vroeg op zaterdagmorgen, de meiden kwamen huppelend naar de auto stappen. Zeker Charlotte had duidelijk zin in de wedstrijd. Charlotte draait het hele seizoen al goed mee, maar het gebeurd vaak maar één keer per seizoen dat alles op de wedstrijd lijkt te kloppen. Dat alles precies gaat zoals het hoort te gaan. En dát overkwam Charlotte Koning op dit provinciaal kampioenschap. Zij piekte op het juiste moment en mag zich een jaar lang kampioen van Noord Holland noemen! Sydney Zut deed absoluut niet onder. De scores lagen slechts tienden uit elkaar, maar bij de balk was het gat geslagen. Hier nam Charlotte afstand en pakte zo de gouden medaille. Omdat dit een gedeelde plaats was met een andere turnster, werd de zilveren medaille niet uitgereikt. Hierna mocht dus de degene naar voren komen die direct hieronder eindigde, maar toch de bronzen plak in ontvangst nam. En mocht Sydney naar het schavot komen. Wat een verrassing! Onze beide Sparta meiden op het podium. Een fantastische prestatie.

Hierna was het de beurt aan Lisa Munster die uitkomt in de junioren klasse. Binnen ons rayon heeft Lisa dit seizoen alleen nog maar gouden medailles meegenomen. Lisa wist dat er kansen lagen, maar de druk werd wel groot. Na een iets tegenvallend brugcijfer lag alles nog open. Het was een kwestie van nu geen fouten maken. Na een formidabele balkoefening was Lisa volledig terug in de race. Maar toen kwam zij ten val op de vloer en werd bestraft met 1.00 aftrek. Hiermee verspeelde Lisa haar medaille voor het eindklassement, maar eindigde toch knap op een 7e plaats.

In de laatste wedstrijd was het Arlette Schenk die klaar stond om bij de pupillen 2 om het eremetaal te strijden. Als allereerste moest zij starten op balk. Na een strakke oefening verloor zij toch nog aan het einde even haar evenwicht. Jammer, want het kostte 1.00. Maar een super vrije oefening op muziek en een geweldige sprong over de kast zorgden voor een ware inhaalslag. Nu alleen nog de brug met ongelijke liggers. Ook hier deed Arlette niet onder en mocht tijdens de prijsuitreiking naar voren komen om een bronzen plak voor de 4e plaats in ontvangst te nemen.

Het was een lange dag, maar met drie prijzen op vier turnsters die zich geplaatst hebben op dit provinciaal kampioenschap, keerde Sparta trots huiswaarts. Alle vier de turnsters hebben zich gekwalificeerd voor het district kampioenschap in Hooglanderveen. Komende zaterdag is het de beurt aan Joyce van der Kroon en Nika Koorn om hun geluk te beproeven op het provinciaal kampioenschap voor de 4e divisie. Via deze weg alvast veel succes! 

Marit Klok, 19 maart 2011, Joyce van de Kroon en Nika Koorn naar het provinciaal kampioenschap turnen!

Wat een spannende wedstrijd was het afgelopen zaterdag in de Goorn. Daar waar het moest gebeuren stonden deze meiden er. Liet Nika Koorn twee weken geleden in Schagen nog wat puntjes liggen, hier op de finale Noord was zij van de 38 turnsters met een 8e plaats één van de betere. Joyce van de Kroon was zelfs goed voor een medaille. Door het grote aantal turnsters werden er voor de beste 5 een medaille uitgereikt. Vorig jaar greep Joyce op deze finale net mis met een 6e plaats, nu nam zij revanche door met bronzen medaille als 4e te eindigen. >

We nemen het verloop van de wedstrijd even door. Met startnummer 1 mocht Joyce als allereerste op sprong haar kunsten vertonen. Als eerste starten kan je maken en breken. Maar de jury durfde het aan om direct een hoog cijfer neer te zetten, 13.60. Ook Nika sprong goed, 13.10. Hiermee zaten we boven de middenmoot. Nu deze trend volhouden. Door naar de brug met ongelijke leggers. Wat maakte Nika het hier spannend. Tijdens inturnen was haar ophurk lang niet zeker. Een cruciaal onderdeel, want een val heeft grote gevolgen, dat kost een hele punt! Knokken Nika en blijven zitten. Nika bleef zitten. Ze behaalde 12.15. Joyce turnde een formidabele brug oefening. Achter elkaar door geturnd en zonder fouten. Slechts een enkeling kwam over haar 13.50 heen. Ook op de balk was Joyce zeer stabiel. Handstand en koprol zonder aarzelen. Sprongen netjes uitgevoerd. Het leverde 13.60 op. De balk een lang niet zeker onderdeel. Met inturnen ging het beter als op de eigenlijke wedstrijd. Toch had ook zij een oefening zonder grove fouten, het werd 12.55.

Beide zaten nu nog in de race om de doorstroming te behalen. De beste 18 gingen immers door naar de regio finale, ofwel het provinciaal kampioenschap. De risico onderdelen waar je vanaf kunt vallen hadden we gehad. En Nika haar sterkste onderdeel is de vrije oefening. Met veel flair turnde zij op muziek haar oefening en opende met een goede arabier flickflack. Ook hierin heeft Nika zich sterk verbeterd. Dit was te zien in het eindresultaat. 12.75 is een prima score. Met een eindtotaal van 50.50 gaat Nika met een 8e plaats door naar de regio finale. Joyce deed het op vloer iets minder. Verspeelde zij hiermee haar kansen op een medaille? We hadden niet zo zeer in de gaten wat de rest gedaan had. Maar Joyce had al drie mooie cijfers neergezet. Was haar 11.95 voor vloer voldoende? De onderlinge verschillen van de bovenste plaatsen waren klein. Met een eindtotaal van 52.25 had Joyce net voldoende gescoord om met een 4e plaats binnen de medailles te vallen. Op 9 april mogen beide turnsters aantreden om in Beverwijk om de provinciale titel te strijden.

Marit Klok, 6 maart 2011, Sparta valt ruim in de prijzen!

Wat een schitterende wedstrijd was het afgelopen zondag in Schagen. De Sparta meisjes vielen ruimschoots in de prijzen. In deze toestelfinale was er op elk toestel een prijs te verdienen. Maar dan alleen een gouden medaille. Bij de pupillen 2 in was het Arlette Schenk die met 2 gouden medailles huiswaarts keerde. Eén voor balk en één voor de vloer. Lianne Bouma zat er met haar sprongcijfer redelijk dichtbij, maar voor Lianne was haar eigen overwinning de grootste. Zij turnde deze wedstrijd voor het eerst arabier flickflack in haar vrije oefening. Ilse van der Kroon en Celine Schouten streden bij de jeugd mee om het eremetaal. Voor Celine een hele knappe prestatie om weer mee te doen in deze wedstrijd. Zij herstelde wonderbaarlijk goed van een gebroken sleutelbeen, maar nu turnde Celine alle vier de toestellen weer mee. Ilse zag kansen op de balk en op de vloer, maar andere turnsters waren hier net iets beter. Zo gingen de prijzen aan onze neus voorbij. Maar Lisa Munster die bij de junioren turnt krikte dit gemiddelde even flink op. Op alle vier de toestellen wist zij de gouden plak te veroveren. Niet op elk toestel was dit even vanzelfsprekend. Het ging niet vanzelf, maar de vier gouden medailles werden meegenomen naar de Oudeweg.

In de tweede wedstrijd was het de beurt aan de jongste categorie van de vereniging. De instapklasse bestaat uit Linde Kugelmann, Charlotte Koning en Sydney Zut. Wat was het spannend. Wat zat het allemaal dicht bij elkaar. Linde kwam op haar vloeroefening slechts 0.10 te kort voor het eremetaal En Charlotte, die voor balk 12.90 wist te vergaren, moest haar clubgenootje Sydney met 13.00 net voor zich dulden. Sydney kreeg zowel voor balk als voor brug beide een medaille.

Met Nika Koorn en Joyce van der Kroon kwam er uiteindelijk toch een einde aan deze lange wedstrijddag. Nika had niet helemaal haar dag en opende haar wedstrijd met een harde val tegen de kast aan. Toch wist zij zich te herpakken en turnde haar wedstrijd dapper verder. Nika turnde deze wedstrijd voor het eerst een arabier flickflack, maar een gouden randje bleef uit het verschiet. Joyce gaf zichzelf een schitterend cadeau. Op haar verjaardag was zij de beste op sprong. Al met al gingen er 9 medailles mee met Sparta. Een knappe prestatie waar een kleine verening groot in kan zijn.

Marit Klok, 15 januari 2011, Prijzencircus voor Sparta!

In Alkmaar werden het afgelopen weekend geen medailles, maar standaardjes uitgedeeld. Maarliefst vijf stuks gingen er mee naar Niedorp. Geweldig! Joyce van der Kroon en Nika Koorn namen het behalve tegen elkaar ook tegen 17 andere turnsters op. Nika viel met een score van 13.10 voor haar vloeroefening op muziek in het oog. Joyce liet zich met een 13.65 voor haar brugoefening van haar sterkste kant zien. Voor Joyce was er dus ook een standaard voor een zeer verdiende tweede plaats gereserveerd. Haar zus Ilse van der Kroon gooide hoge ogen door foutloze balkoefening ten tonele te brengen. De hoogste score bereikte zij hiermee van alle 18 turnsters.

De jongste categorie, de instapklasse, van Sparta liet duidelijk weten dat ze er waren. Sydney Zut haar brugoefening was maarliefst 13.45 waard!  Zij veroverde met een eindtotaal van 52.25 een tweede plaats in de eindklassering. Direct gevolgd door haar clubgenootje Charlotte Koning, die op een derde plaats eindigde en zo de bronzen standaard in ontvangst mocht nemen. Charlotte turnde een stabiele wedstrijd en bleek over ijzeren zenuwen te beschikken. Haar sprong werd beloond met 13.50. Er was geen enkele turnster die hier overheen kwam. Linde Kugelmann streed voor wat ze waard was. Haar vloercijfer van 13.90 was het hoogste van allemaal. Maar op de brug ging het niet zoals gepland. Nog voor haar oefening begon kwam zij ten val. De schrik zat er goed in, maar zoals een echte turnster betaamt, stond ze op en maakte zij haar oefening af. Dit getuigt van grote klasse en belooft wat voor de toekomst. Linde, kop op, volgende keer sta je er gewoon weer!

Arlette Schenk en Lianne Bouma begonnen hun wedstrijd op vloer. Beide raakten even de weg kwijt op deze grote vrije oefening vloer. Geen vlekkeloos begin die voor Lianne groter gevolgen had dan voor Arlette. Lianne, die op de balk een zeer goede oefening neerzette die een tweede klassering opleverde, moest met een uiteindelijke zesde plaats van de 21 deelneemsters genoegen nemen. Zeer verdienstelijk, dat wel, maar net niet genoeg voor de doorstroming naar de regio. Arlette Schenk verdiende een eerste plaats met 51.30 eindtotaal. Hiermee mag Arlette zich op dit moment de beste tunsters van de pupillen 2 van rayon Noord noemen.

Ook Lisa Munster is op dit moment de beste bij de junioren van rayon Noord. Ook hier ging de eerste plaats naar Sparta. Op afstand met nummer twee won zij met grote overtuiging deze 2e competitie wedstrijd. Samen met Joyce van der Kroon, Nika Koorn, Sydney Zut, Charlotte Koning en Arlette Schenk mag Lisa Munster aantreden op het regio kampioenschap.  We wachten met spanning af!