ARCHIEF SPARTA GYMNASTIEK

seizoen 2011-2012

Inhoudsopgave

  1. Krantenartikels

Turnverslagen
23 juni, Marit Klok; Sydney Zut goed voor goud!

Met de rayonteamwedstrijd van afgelopen zaterdag in Amsterdam is een lang wedstrijdseizoen van Sparta afgesloten. Deelname voor deze wedstrijd gaat op uitnodiging. De beste 5 turnsters van elk rayon mogen aantreden. Op alle wedstrijden strijden zij tegen elkaar en nu een keer mét elkaar. Met zijn vijven tegen de zes rayons in een gebied wat net iets groter is dan de provincie.

Per team mogen 4 turnsters turnen en de beste 3 cijfers tellen. Sydney gaf van te voren aan dat balk niet haar sterkste onderdeel was en dus sloeg zij deze over. Maar voor de overige drie toestellen was zij van grote waarde. Voor vloer scoorde zij 13,30, sprong 12,95 en op brug maarliefst 14,00! Dat er in ons rayon hoog geturnd wordt, bleek maar weer eens in deze wedstrijd. Want met 5 volle punten boven de nummer 2, stond ons rayon met zijn vijven op het hoogste schavot.

2 juni 2012, Marit Klok; Linde Kugelmann, Sydney Zut en Nika Koorn vertegenwoordigd op het districtkampioenschap.

Op de kalender van Sparta stond voor afgelopen zaterdag het district kampioenschap van de 4e divisie in Amsterdam op het programma. Plaatsing voor deze district finale is het hoogst haalbare wat je in deze divisie kunt bereiken. Het bestrijkt een gebied van Texel tot Utrecht en half Zuid Holland. Vele grote verenigingen hebben deelname aan deze wedstrijd, vele topclubs met eigen turnhallen zijn hier vertegenwoordigd. Een grote eer om hier als Sparta Niedorp tussen te mogen staan. Het waren Linde Kugelmann, Sydney Zut en Nika Koorn die hier mochten turnen.

Voor Sydney, die over 3 weken nog een keer naar Amsterdam mag voor de rayonteam wedstrijd, was dit bijna een oefenwedstrijd. Deze turnhal van Turnace Amsterdam is een bestaande trainingshal die ook zeer geschikt is voor wedstrijden. De meiden keken hun ogen uit! Sydney vergaarde 49,15 in totaal en eindigde op een keurige 20e plaats. Linde was de hoogst geklasseerde met een 10e plaats. Haar brugcijfer van 14,15 was formidabel. En dit met de maximale uitgangswaarde van 14,40. Nika had zich op het nippertje weten te plaatsen voor deze wedstrijd. Met deze wedstrijd sluit Nika haar turnperiode in de verplichte oefenstof af. Nog één keer mocht zij vlammen in haar verplichte vrije oefening en dat deed ze met een keurige dubbel flickflack in haar oefening die 13,40 waard bleek.

13 mei 2012, Marit Klok; Een druk weekeinde voor Sparta, provinciaal kampioenschap in Beverwijk en finale competitie in Hippolytushoef.

Op het provinciaal kampioenschap van de 5e divisie in Beverwijk waren het Celine Schouten en Nina Schilder die aan de start mochten verschijnen. Voor beide turnsters een geheel nieuw gebied om zich te meten. Celine turnt in de jeugdcategorie en Nina in de pupillen 1. Beide moesten ze op de balk beginnen. Nina startte wat ongelukkig door er reeds bij de opsprong af te springen, voor Celine was het de radslag waar ze wat ongelukkig ten val kwam. Nu zorgen dat er bij de overige toestellen een inhaalslag gemaakt wordt. Alle turnsters streden voor wat ze waard waren en het deelnemersveld was sterk. Celine had een super goede sprong en haalde zo weer wat punten op. Helaas bleek het net niet voldoende voor de doorstroming. Nina lukte het echter wel. Bijna viel ze in de prijzen. Slechts 0.04 van een punt kwam zij te kort voor een medaille. Dit was jammer, maar de doorstroming naar de districtwedstrijd wat maar liefst vier provinciën bestrijkt heeft Nina wel behaald. Op 16 juni mag zij in Amersfoort de strijd weer aanbinden.

Zondag reden de leden van de vereniging naar Hippolytushoef voor de finale competitie. In de instapcategorie mochten Fleur Schaafsma, Emma de Leijer en Sanne Kort de spits afbijten. Fleur draaide een zeer constante wedstrijd en haar was de langverwachte medaille daar. Een zeer verdiende bronzen plak lag voor Fleur gereserveerd. Ook Emma turnde sterk afgelopen zondag. Eindelijk had zij de zenuwen onder controle. Met een 13,85 op brug en een 13,15 op balk hebben we Emma het afgelopen jaar zeer gestaag in het klassement zien groeien. Sanne heeft nog wel wat moeite met op het juiste moment pieken. Dit lukte haar wel op sprong (13,05) en brug (13,80), maar in de andere toestellen zit nog wel wat rek.

Ook Nina Schilder was deze dag weer van de partij. Wat haar zaterdag in Beverwijk wel lukte, lukte een dag later in Hippolytushoef niet. Voor sprong (13,90) kon Nina de aansluiting nog wel vinden, maar de overige toestellen bleven helaas wat achter.

Arlette Schenk, Celine Schouten en Ilse van der Kroon mochten het in de jeugdcategorie nog een keer proberen. Allemaal straalden zij bij hun vloer oefening op muziek, maar het was Arlette die hier het hoogste cijfer pakte (11,15). Celine had de mooiste sprong (10,45) en Ilse de beste balkoefening (10,10). Arlette Schenk turnde hier in Hippolytushoef haar laatste wedstrijd. Zij zet een punt achter haar carrière. Vele prijzen zijn meegenomen naar haar woonplaats Barsingerhorn. Een jaar lang mocht zij zich provinciaal kampioen noemen. Turnkamp hielden we bij haar thuis op de boerderij. Maar nu gaat Arlette de turnsport verlaten. Een mooie herinnering blijft bestaan. Kom nog eens bij ons langs! In dezelfde categorie neemt ook Lianne Bouma afscheid van de vereniging. In de instapklasse met stip binnengekomen en het direct tot het districtkampioenschap geschopt. Nu het laatste jaar als een stralende verschijning in de keuze oefenstof. De gewrichten spelen parten, een goed moment om er een punt achter te zetten. Lianne, bedankt voor alle mooie jaren.

Toen kwam Nika Koorn aan bod. Zij turnde een sterke wedstrijd, haalde er uit wat er in zat. Met name haar balkoefening (13,55) sprong in het oog. Nika zien we 2 juni terug op het district kampioenschap in Amsterdam. Haar teamgenoot Joyce van der Kroon heeft zich helaas niet kunnen plaatsen, maar turnde ooit haar allereerste wedstrijd in Amsterdam waar zij direct de gouden medaille wist te veroveren. Sinds die dag heeft zij tot afgelopen seizoen op bijna alle wedstrijden prijzen weten te pakken. Maar nu neemt ook Joyce afscheid van de sport. Joyce, bedankt voor al je sportiviteit.

Tot slot waren het Linde Kugelmann, Charlotte Koning en Sydney Zut die hun wedstrijd nog mochten turnen. Linde turnde zeer sterk, liet geen enkele steek vallen. Haar brug oefening met 14,20 was een uitstekende score. Linde eindigde net naast het podium op een 4e plaats. Charlotte viel op door haar nette manier van turnen en dit kwam vooral bij haar vloer oefening op muziek zeer goed uit wat resulteerde in 13,10. Sydney had niet helemaal haar dag. Op sprong scoorde zij haar hoogste cijfer, 13,25. Maar Sydney mag samen met Linde op 2 juni nog schitteren op het district kampioenschap. We wensen hen veel succes!

14 April 2012, Marit Klok; Spanning op het provinciaal kampioenschap turnen.

Op het provinciaal kampioenschap van de 4e divisie was Sparta met vier turnsters aanwezig. Drie van hen wisten zich bij de bovenste helft te klasseren en plaatsten zich zo voor de district finale. Hierbij strijden de beste turnsters verdeeld over 4 provinciën tegen elkaar. Plaatsing voor deze wedstrijd is het hoogst haalbare wat je in deze divisie kunt halen. Een groot compliment voor de vereniging en natuurlijk de turnsters. Het waren Linde Kugelmann, Sydney Zut, Charlotte Koning en Nika Koorn die aantraden. Nika is net een kalender jaar ouder en komt hierdoor uit in de pupillen 2. Maar de pupillen 1 mocht de spits afbijten.

Er werd gestart op balk. Linde liet zien dat je door technisch goed turnen toch nog goed uit de bus kunt komen ondanks een val. Zij scoorde 11,75. Sydney turnde een zeer stabiele oefening en scoorde 12,20. Ook Charlotte turnde stabiel en scoorde 11,60. Op de vrije oefening vloer op muziek lieten alle drie de turnsters het beste van zichzelf zien. Charlotte had een mooie 11,25, Sydney scoorde 12,40, en Linde liet menigeen versteld staan en maakte met 13,25 een flinke slag voorwaarts. Toen moest er gesprongen worden. Tijdens het inturnen zag het er goed uit, maar bij de werkelijke sprong voor de jurering was het Sydney die het mooiste sprong en 12,35 neerzette. Linde en Charlotte lieten hier wat punten lopen met een score van 11,45 en 11,30. De wedstrijd is pas gestreden als het af is en dat bleek wel op de ongelijke brug. Charlotte turnde hier een 13,00, Sydney een 13,50 en Linde zelfs 14,30! Met deze score was Linde vandaag de hoogst geklasseerde en werd keurig 7e. Sydney volgde haar op de voet en werd 8e. Deze meiden hebben zich geplaatst voor de district finale. Charlotte haalde de aansluiting helaas net niet.

Nika Koorn turnde een formidabele wedstrijd! Nika bleek vandaag over stalen zenuwen te beschikken. Precies volgens plan turnde ze haar wedstrijd. Ook zij mocht starten op balk. Een toestel waarop je het kunt maken en breken. Maar omdat haar brugoefening niet sterk is, moest ze op alle andere toestellen genoeg punten verzamelen omdat op brug wellicht iets zou blijven liggen. Enfin, op balk was radslag en handstand geen enkel probleem gevolg door een hoge salto als afsprong. Op de vrije oefening turnde Nika voor het eerst een dubbel flickflack en had de op één na hoge score! Sprong ging netjes en op de brug met ongelijke leggers maakte Nika geen grove fouten. En zo plaatse ook Nika zich voor de district finale die op 2 juni in Amsterdam geturnd zal worden.

25 maart 2012, Marit Klok; Turnsters Sparta vallen goed in de prijzen.

Op het toestelkampioenschap van afgelopen zondag in Alkmaar werden vele medailles naar Niedorp meegenomen. Bij een toestelkampioenschap kunnen turnsters op alle toestellen prijzen verdienen. Reeds in de eerste wedstrijd was het raak. Nina Schilder turnde zowel op sprong als op balk twee bronzen medailles bij elkaar. Linde Kugelmann verdiende er ook twee. Een bronzen op balk en een zilveren voor haar schitterende vloeroefening. Ook op sprong was ze er dichtbij, maar haar clubgenoot Sydney Zut was haar net voor en wist de bronzen medaille te verscharen voor dit toestel. Ook Charlotte Koning viel in de prijzen. Voor haar was het een zilveren plak voor de ongelijke brug.

En toen kwam Sparta met maarliefst 8 turnsters in actie. Vier in de jeugd categorie en vier in de instapklasse. Leuk om te zien hoe in deze individuele sport ook een teamverband ontstaat. De jeugd turnsters namen de leiding tijdens de algemene warming up. En de instappers vonden deze begeleiding fijn. Fleur Schaafsma turnde een zeer constante wedstrijd en kwam met twee bronzen medailles thuis, voor ongelijke brug en vloer. Anouk Snijders turnde een prachtige balk oefening en was heel dichtbij een medaille. Het lot bepaalde net even anders. Emma turnde netjes, maar voor een medaille was het niet genoeg. Toch mag zij met een eindscore van 49,65 zeker tevreden zijn. Sanne Kort behaalde een eindtotaal van 49,05. Niet onverdienstelijk, maar hier zit nog veel rekbaarheid naar boven in.

Arlette Schenk kreeg ook een medaille uitgereikt. Haar formidabele balkoefening was een zilveren medaille waard. Ilse van der Kroon turnde scherp. Haar vrije oefening waarin zij het stralende middelpunt was en de gehele hal alleen nog maar oog voor haar had, was prachtig, maar helaas net niet voldoende. Celine Schouten legde haar eigen lat hoog, maar moest helaas haar meerdere bekennen. Maar door haar doorstroming zullen we van deze turnster nog wel horen. Lianne Bouma boekte successen door over haar eigen grenzen heen te turnen. Ook zij schitterde in op de vrije oefening vloer en turnde al haar toestellen vol overtuiging. Mooi gedaan!

Tot slot was het de beurt voor Nika Koorn en Joyce van der Kroon. Ook hier zag Sparta kansen. Beide turnsters turnden een stabiele wedstrijd. Joyce zag kans op balk, maar die bleek net iets te smal. Op sprong  zou het lastig worden, maar kwam hier nog verrassend knap uit de bus. Nika toverde een 14.00 op het scorebord voor haar vloeroefening. Normaliter ruim voldoende, nu goed voor een 4e eindklassering. Maar met een algehele oogst van 9 medailles toch een heel succesvolle dag voor Sparta.

18 maart 2012, Marit Klok; De hele 4e divisie van Sparta is er weer bij op het provinciaal kampioenschap.

In de aanloop naar het provinciaal kampioenschap werd er eerst een voorronde gehouden om zo de beste turnsters te selecteren. Sparta prijst zich erg gelukkig dat alle turnsters zich geplaatst hebben. Het waren Sydney Zut, Linde Kugelmann, Charlotte Koning en Nika Koorn die tot de gegadigden scharen. Sydney turnde een zeer sterke brugoefening en op sprong scoorde zij zelfs het hoogste cijfer van alle 36 turnsters, 14.20. Linde turnde vooral zeer stabiel, maar het was haar vloeroefening wat erg in het oog sprong met 12.25. Charlotte verscheen met koorts op de wedstrijdvloer. Ze bleek echter sterk genoeg om “even” vier toestellen te turnen. Charlotte draaide op haar routine en mag 14 april haar provinciale titel verdedigen.

Nika turnt door haar leeftijd een niveau hoger en kwam een wedstrijd later aan bod. Ze streed voor wat ze waard was en maakte het nog erg spannend. Het was haar mooie vloeroefening  van 12.80 wat maakte dat ze zich op de valreep plaatste voor de volgende wedstrijd.

Op zondag 25 maart komen alle turnsters van Sparta in actie en reizen zij af naar Alkmaar. Via deze weg alvast veel succes.

21/22 januari 2012, Marit Klok; Spanning voor de turnsters van Sparta.

Afgelopen weekend was het een grote drukte voor Sparta. Zaterdag en zondag reisden turnsters en trainsters af naar Langedijk waar de tweede competitie wedstrijd van dit seizoen gehouden werd. Het betrof een doorstroomwedstrijd wat betekent dat de turnsters hier vandaan door konden stromen naar grotere gebieden waar de beste van alle categorieën weer tegen elkaar zullen strijden.

Zaterdag werd de spits afgebeten door de instap klasse. Die bestaat uit Fleur Schaafsma, Emma de Leijer, Sanne Kort, Dani Slikker en Anouk Snijder. Zij turnden in een groot deelnemersveld van 25 turnsters en moesten zich zien te plaatsen bij de beste zeven. Het publiek was zelfs uit Eindhoven vandaan gekomen om onze turnsters te zien. Fleur miste met een 8e plaats net de aansluiting tot doorstroming, maar viel duidelijk op door haar goede sprongcijfer van 13.,55. Emma had een super brugoefening die maarliefst 13,55 opleverde. Sanne haar beste toestel was vloer met 13,10. Dani en Anouk hadden op brug de hoogste cijfers. Zij scoorden 12,60 en 12,05.

In de aansluitende wedstrijd stond Nina Schilder op scherp. En was op haar eerste toestel meteen te zien toen ze direct een 14,00 noteerde. Met Nina diende dus rekening gehouden te worden. Voor balk kreeg ze het hoogste cijfer van allemaal: 13,25! Op vloer liet Nina kostbare punten liggen. Hier scoorde zij 12.20. Door naar sprong en zorgen dat je weer wat in loopt. Dit deed Nina op de valreep door één sprong te laten zien die 13,40 waard bleek. Nina mocht het hoogste schavot beklimmen. Een gouden medaille en een doorstroming voor Sparta haalde zij binnen.

De jeugdcategorie van Sparta bestaat uit Celine Schouten, Arlette Schenk, Ilse van der Kroon en Lianne Bouma. Zij zijn al wat ouder en turnen in de keuze oefenstof. Allemaal oefeningen op maat, maar wel zo in elkaar gezet dat een ieder de hoogste uitgangswaarde heeft. Celine toonde zich zeer sterk en noteerde op brug een zeer goede score van 12,25. Mede hierdoor eindigde zij op een 3e plaats. Met een bronzen medaille en verzekerd van doorstroming keerde zij huiswaarts. Arlette, die met de kerst nog kampte met een voetblessure, moest het hier gaan laten zien. Zij miste een hoop trainingsuren en de wedstrijd kwam voor haar net iets te vroeg. Op sprong en vloer scoorde zij zeer hoog, 11,90 en 12,05. Maar bij balk liet Arlette helaas te veel punten liggen. Ilse, die vorige wedstrijd nog een 4e plaats in de wacht sleepte, kwam hier in Langedijk net iets te kort. Als eerste reserve mag zij zichzelf noteren. Lianne turnde een spetterende vrije oefening op muziek. Lekker fel en toch met de juiste afwerking. Dit resulteerde een keurige 11,75. Ook voor Lianne wilde het op balk niet zoals zij in gedachten had en liet ook daar te veel punten liggen om nog in te halen.

Zondag was er voor de 4e divisie die Sparta telt een kans om zich te plaatsen. Voor de categorie pupillen 1, was dit zeer spannend, maar uiteindelijk plaatsten Sydney Zut, Charlotte Koning en Linde Kugelmann zich alle drie! Een top prestatie van deze turnsters! Sydney toonde zich op brug uitermate sterk met 13,45 en kreeg na afloop een bronzen medaille uitgereikt. Charlotte viel op door haar zeer nette turnen en met name op de vrije oefening vloer kwam dit goed van pas. Het resulrteerde in 13,00. Linde haar best cijfer was eveneens op brug, een 12,90, maar zij heeft haar doorstroming te danken aan haar goede optreden in de vorige wedstrijd waar zij beter uit kwam in het eindklassement.

Nu waren het alleen Nika Koorn en Joyce van der Kroon nog die in spanning zaten. Maar het was een gezonde wedstrijdspanning en beide turnsters stonden op scherp. Ze turnden beide een zeer goede wedstrijd, maar de concurrentie was groot. Voor Nika was het de sprong van 12,70 en haar vrije oefening van 13,40 wat maakte dat zij met de hakken over de sloot een doorstroming wist te garanderen. Ook Joyce turnde goed en heeft eigenlijk nergens een steekje laten vallen, maar de anderen bleken te sterk. Voor Joyce op 18 maart geen finale Noord, maar zij zal op de toestelfinale revanche proberen te nemen.

26 Nov 2011, Marit Klok; Goud voor Celine Schouten en Nina Schilder!

Wat een spanning op de allereerste turnwedstrijd van dit seizoen. Deze competitie wedstrijd werd door Sparta georganiseerd en gehouden in de Niedorphal van Winkel. De organisatie vergde een hoop van de vereniging. Maar onder leiding van Gerda Spaansen en Corina Boontjes is dit toch allemaal vlekkeloos verlopen. Vele vrijwilligers maakten tijd vrij om te helpen waar nodig was. En met elkaar is deze wedstrijd een groot succes geworden.

Succes was er ook voor de turnsters van Sparta. Reeds in de eerste wedstrijd werd er direct een gouden medaille gewonnen! Hier was het Nina Schilder die in de pupillen 1 van de 5e divisie haar debuut wedstrijd turnde. Nina startte op de evenwichtsbalk en zette hier, ondanks een val, toch een 12.70 op het scorebord. Op vloer turnde Nina 12.35 bij elkaar. Bij de sprong had Nina nog een verrassingselement in petto. Wellicht werd de spanning haar iets te veel. Maar het mocht niet deren, want van de twee sprongen telt de beste, en Nina had er hier al een van neergezet die 14.05 waard bleek. Nu nog de brug met ongelijke liggers. Een keurige oefening resulteerde in 13.20. Met een eindtotaal van 52.30 werd Nina de gouden medaille omgehangen. Een mooi beging van haar turncarrière.

De instapklasse van Sparta stond al een tijdje te trappelen. De voorafgaande wedstrijd liep wat uit, maar het waren Fleur Schaafstra, Sanne Kort, Anouk Snijder, Dani Slikker en Emma de Leijer die op scherp stonden op te presteren. Ook voor deze turnsters de allereerste wedstrijd ooit. Fleur  haar beste toestel was afgelopen zaterdag de balk hier scoorde zij 12.25. Sanne blonk uit met haar keurige vloeroefening die 13.35 waard was. Dani volgde haar op de voet met een 13.30 voor haar vloeroefening. Anouk en Emma deden een extra moeilijk onderdeel op de brug. Zij hurkten netjes op, hiermee vergaarden zij extra punten. Geen prijswinnaars in deze categorie, maar wel een grote ervaring rijker. De volgende wedstrijd zullen deze turnsters weer hun beste beentje voor zetten.

Nika Koorn en Joyce van der Kroon turnen in de pupillen 2 in de 4e divisie. Een sterk deelnemersveld waarin zij zich kranig hebben verweerd. Nika opende zeer sterk sprong met 12.70. Brug ging naar behoren, maar op balk liet zij een aantal steken vallen. Knap was het dat Nika zich goed wist te herpakken en een hierna goede vloeroefening turnde van 13.10. Joyce turnde een zeer stabiele wedstrijd. Ze heeft laten zien wat ze kon. Met een eindtotaal van 45.05 mag Joyce terug kijken op een geslaagde wedstrijd.

Toen was het de beurt aan de gepromoveerde pupillen 1 Sydney Zut, Charlotte Koning en Linde Kugelmann. Alle drie de turnsters hebben een uitstekende wedstrijd geturnd. Sydney toonde zich op drie toestellen de op een na sterkste, maar kreeg uiteindelijk de bronzen medaille opgehangen. Charlotte haar vloeroefening sprong werkelijk in het oog. Door haar nette turnen wist Charlotte 13.30 te vergaren. Charlotte eindigde net buiten de prijzen. Linde volgde haar op de voet door direct onder haar clubgenoot te eindigen. Linde haalde het hoogste cijfer in het gehele deelnemersveld op de brug, een 14.00! Maar de druk op balk werd haar te groot en zo liet zij hier kostbare punten liggen.

De dag werd glorieus afgesloten door onze jeugd categorie, bestaande uit Celine Schouten, Ilse van der Kroon, Arlette Schenk en Lianne Bouma. Celine, die op een wat latere leeftijd met turnen begonnen is, die heel hard voor deze sport moet werken, maar niet van opgeven weet. Celine, die nog nooit op het podium gestaan heeft, wist hier in onze eigen Niedorphal, zo dichtbij haar huis, de meeste punten van alle 28 turnsters bij elkaar te turnen. Vorig jaar nog een gebroken sleutelbeen en nu, op 26 november 2011, won Celine Schouten haar allereerst medaille. Een zeer verdiende gouden plak. Het harde werken is beloond! Haar teamgenoot Ilse van der Kroon toonde zich ook sterk. Ook zij kreeg een medaille omgehangen, een bronzen dit keer. Op de training heeft Ilse uren op de balk doorgebracht om haar radslag op de balk tot een succes te maken. En het was juist haar balkoefening van 11.45 die maakte dat Ilse sinds lange tijd ook weer een medaille in ontvangst mocht nemen. Arlette Schenk opende sterk op vloer met een 11.35. Helaas blesseerde zij bij deze oefening ook haar voet wat haar de rest van de wedstrijd parten speelde. Toch eindigde Arlette nog keurig op een 9e plaats. Lianne haar beste toestel was brug. Met een huizenhoge salto tot slot. Voor Lianne en Arlette is dit hun eerste jaar in de keuze oefenstof. Het is wennen, maar ook vooral genieten.

De kop is eraf voor alle turnsters uit rayon Noord. In het weekend van 21 en 22 januari zullen zij allen weer aantreden in Langedijk. De oefeningen zullen weer worden verbeterd waar nodig. Alle vrijwilligers die afgelopen zaterdag allemaal op de been waren, nogmaals hartelijk dank voor het succesvolle verloop van deze wedstrijd.

Foto's turnen competitie Rayon Noord in de Niedorphal 26 november 2011

De eerste turnwedstrijd van seizoen 2011-2012 staat geboekt in de Niedorphal van Winkel. Op zaterdag 26 november organiseert Sparta de eerste competitiewedstrijd. De turnsters van Sparta staan te popelen en beloven hun uiterste best te zullen doen. Waar voor een aantal leden reeds jarenlange ervaring in hun voordeel zou kunnen werken, zijn er ook weer een zestal nieuwe leden die wellicht slecht zullen slapen in de aanloop naar de wedstrijd. Ook dit hoort er allemaal bij.

Maar een ieder zal laten zien wat ze kan. Aan de inzet op de trainingen heeft het niet gelegen. Steeds weer stond het volledige ledenaantal die onze keurgroep telt in de zaal klaar om te trainen. Wat moest er veel geleerd en onthouden worden. Maar inmiddels krijgen de oefeningen steeds meer vorm en ook de technische kant wordt aangescherpt.

In de jeugd categorie zijn het Celine Schouten, Ilse van der Kroon, Lianne Bouma en Arlette Schenk die hier in de keuze oefenstof hun talent zullen tonen. In samenwerking met voormalig turnster Daphne Koolen hebben deze turnsters schitterende vrije oefeningen op muziek gecreëerd. Wat zullen zij stralen. Dan telt Sparta ook twee leden in de pupillen 2. Dit zijn Nika Koorn en Joyce van der Kroon. Zij turnen in de 4e divisie en gaan inmiddels al hun derde seizoen in en dit jaar voor het laatst in de verplichte oefenstof. Onze instapklasse van vorig jaar die menig podium bezette, stijgt dit jaar twee stappen hoger. Linde Kugelmann, Charlotte Koning en Sydney Zut zullen nu starten in de pupillen 1 van de 4e divisie. Een grote stap voorwaarts, maar wel een die Sparta met vertrouwen tegemoet ziet. Nieuw dit jaar is Nina Schilder die zich in de pupillen 1 van de 5e divisie zal proberen te bewijzen. Wanneer het hoofd koel blijft, zal Nina in deze categorie een kanshebster kunnen zijn. En dan treedt Sparta nog aan met een instapklasse die maarliefst 5 turnsters telt. Dit zijn Anouk Snijders, Emma de Leijer, Sanne Kort, Fleur Schaafsma en Dani Slikker. Na de zomervakantie zijn deze turnsters aan de keurgroep toegevoegd. Wat hebben zij een progressie geboekt. Maar daar, op 26 november in Winkel, daar moet het gebeuren. Daar kun je laten zien wat je geleerd hebt.

Al deze turnsters zullen het op deze eerste competitiewedstrijd opnemen tegen hun leeftijdgenoten die ons rayon noord telt. Dit is een gebied van Texel tot Alkmaar. Al heel wat jaren weet Sparta zich hier goed staande te houden en ook dit jaar zullen onze turnsters er alles aan doen om dit voort te zetten.

Artikelen uit de krant

Krant 28 november 2011, regio kampioenschappen turnen in de Niedorphal